Posted in Fish, Myanmar Traditional Food, Soup, Vegetable

ငါးေျပမ ဆီျပန္ဟင္း၊

ငါးေျပမ – 1500 က်ပ္ ဖုိး (အေကာင္ေသးေသးေတြေရာ၊ အၾကီးေတြေရာ၊ အမွန္က အေကာင္ၾကီးၾကီး ဗုိက္ဆူဆူေလးမွ စားေကာင္းတာ။ ဒါပဲ ရွိေတာ့လုိ႕ ၀ယ္လာလုိက္တာ)

ငါးေျပမေတြ ေတြ႕တာနဲ႕ ၀ယ္လာလုိက္တယ္ေလ။ ဒါေပမယ့္ ငါးေျပမေတြက အေကာင္ေသးေနတယ္။ အေကာင္ၾကီးၾကီးေလးေတြဆုိ အသားပုိမ်ားပီး ပုိစားေကာင္းတယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း ငါးေျပမ မစားတာ ၾကာလုိ႕ ၀ယ္လာလုိက္ေတာ့တယ္။
ငါးေျပမ ေတြကုိ ေစ်းသည္က တခါတည္း ကုိင္ေပးပါတယ္။ အိမ္ေရာက္ေတာ့ အဆင့္သင့္ ေရေဆး၊ ငါး ေၾကးခြံေတြကုိ ဓါးနဲ႕ မႊမ္း ပီး ေဆးေၾကာ သန္႕စင္လုိက္ရုံပါပဲ။
ငါးေျပမကုိ ဆား teaspoon 1/2 ဟင္းခတ္မႈန္႕ tea spoon 1/2 ဆႏြင္းမႈန္႕ နည္းနည္းနဲ႕ နယ္ပီး ခဏေလာက္ ႏွပ္ထားလုိက္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးအႏွစ္၊ ဂ်င္း အနည္းငယ္၊ စပါးလင္ တစ္ေခ်ာင္းကုိ ပါ အကုန္ေရာပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားလုိက္ပါ။
မန္းက်ည္းသီးမွည့္ကုိ အရည္ေဖ်ာ္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေနေတာ္ ၃ လံုးေလာက္ဆုိ ရပါပီ။
ပီးရင္ ဆီအုိးတည္ ေထာင္းထုထားေသာ အဆာပလာစာမ်ားထည့္ ဆီသတ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လွီးထားတာထည့္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အဖတ္ေလးမ်ား ေၾကသြားပီ ဆုိမွ ငါးေျပမ ထည့္ေမႊ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလး ၇ ေတာင့္ ေလာက္ ထည့္။ ေရေလး အနည္းငယ္ထည့္။ ေရဆူလာရင္ မန္းက်ည္သီးမွည့္အရည္ ေလာင္းထည့္။ ခဏေလာက္ အဖံုး ျပန္အုပ္ထားလုိက္ပါ။
ဆီျပန္လာခါနီးမွာ အေပါ႔ အငံ ျမည္းပီး ဟင္းခတ္မႈန္႕ေလး အနည္းငယ္ေလာက္ ျဖဴးေပးပီး နံနံပင္ေလး အုပ္ေပးလုိက္ပါ။ ငါးကုိ ထပ္မေမႊပါႏွင့္။

ငါးေျပမ ဆီျပန္ဟင္း … ဆီျပန္လာခါနီးမွာ နံနံပင္ အုပ္ေနတာ

ကန္စြန္းရြက္

ဒီကန္စြန္းက ေၾကာ္စားတာပါ။ တရုတ္ကန္စြန္းေလာက္ေတာ့ မေကာင္းဘူးေပါ႔။ ကန္စြန္းရႊက္ေလးေတြကုိ ေျခြ၊ ရုိးတံကုိ လက္ကေလးနဲ႕ ဆိတ္ပီးေျခြ။ ပီးရင္ မႈိကုိ ေရေဆးပီး ေလး စိတ္သုိ႕မဟုတ္ ၂ စိတ္ေလာက္ လွီးျဖတ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္လုိ႕ ေသာ္လည္းေကာင္း ငရုတ္က်ည္ေပြ႕ျဖင့္ ထုေထာင္းပီး အခြံခြာလည္း ရပါတယ္။
ေၾကာ္မယ့္ အုိးထဲမွာ ဆီ ၃ ဇြန္းေလာက္ထည့္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ ဆီသတ္။ မိႈထည့္၊ ေရေလး အနည္းငယ္ေလာက္ျဖင့္ မိႈႏူးလာတဲ႕အထိ ေၾကာ္ပီးတဲ႕အခါမွာ ကန္စြန္းရုိးမ်ားကုိထည့္ ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၆ ေတာင့္ေလာက္ထည့္။ ဆား tea spoon 1/2 ဟင္းခတ္မႈန္႕ tea spoon 1/2 ထည့္၊ ေရ ေလး အနည္းငယ္ေလာက္ပဲ ထပ္ထည့္ပါ။ ဆီ အနည္းငယ္ျပန္လာခါနီးမွ ကန္စြန္းရႊက္မ်ားထည့္ေမႊပီး ဂတ္စ္မီးပိတ္ထားလုိက္ပါ။ ေၾကာ္ထားေသာ အပူေငြ႕မ်ားႏွင့္ ကန္စြန္းရႊက္မ်ား ႏူးအိသြားပါလိမ္႕မည္။

မႈိ၊ ကန္စြန္းရႊက္ေၾကာ္

 
ကန္စြန္းရႊက္ (ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္ဖုိ႕အတြက္)

 

ကန္စြန္းရြက္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း

 
တုိ႕စရာ သခြါးသီးေသး ကၽြတ္ကၽြတ္ေလး နဲ႕ စုိင္သီး (သရက္သီး)

Advertisements

Author:

I prefer funny, quotes, music and story. Let's see the funny for a minute and appreciate life. I am a fun loving person I know how to be happy always.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s