Posted in Food & Drink

အမဲသားမႊေၾကာ္

အမဲသား ကုိ ေရေသခ်ာေဆး၊ အသားေတြကုိ ညီနံမထြက္ေအာင္ ေရေသခ်ာေဆးပါ။
ဆႏြင္းမႈန္႕ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တ၀က္၊

ဆား (စားပြဲတင္ဆား) လက္ဘက္ရည္ ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ၊ (မွတ္ခ်က္ … ဇြန္းေမာက္ေမာက္ မဟုတ္ပါ)
အသားမႈန္႕ (ၾကက္သားမႈန္႕ ခေႏွာတံဆိပ္) လက္ဘက္ရည္ဇြန္းတ၀က္၊ ထည့္ပီး အသားထဲကုိ အမႈန္႕မ်ား နံစပ္သြားေအာင္ ႏွယ္ေပးပါ။

အခ်ိန္ရ ရင္ ခဏေလာက္ ႏွပ္ထားလုိက္တယ္။
Rice Cooker ထဲမွာ ႏွယ္ပီးသား အသားမ်ားထည့္လုိက္တယ္။ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း ( ညွက္ေအာင္ မေထာင္းပါ၊ ညွက္ေအာင္ ေထာင္းလည္း ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ျပဳတ္ေၾကာ္မွာမုိ႕လုိ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းက မညွက္လည္း သိပ္ပီးေတာ့ ကိစၥမရွိပါ၊ ဟင္းအႏွစ္အတြက္ ဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီး၊ ဂ်င္း၊ စပါးလင္ တုိ႕က ညွက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါတယ္၊ အခုက ျပဳတ္ေၾကာ္မုိ႕လုိ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ မြာ ခပ္ၾကီးၾကီးကုိ ငရုတ္က်ည္ေပြ႕ နဲ႕ တခ်က္ေလာက္ ထုထည့္လုိက္ပီး အခြံခြာ၊ အုိးထဲထည့္၊ ပီး ဂ်င္းကုိ လက္သန္း လက္တဆစ္ ေလာက္ လွီးပီး ငရုတ္က်ည္ေပြ႕ နဲ႕ ထု၊ အခြံခြာ အုိးထဲ ထည့္၊ စပါးလင္ တေခ်ာင္း ကုိ လည္း ေအာက္ေျခ စပါးလင္အျမစ္ေတြ ရွင္းပီး ငရုတ္က်ည္ေပြ႕ နဲ႕ ထု၊ အုိးထဲ ထည့္ ) ဆီမထည့္ပါဘူး။ ျပဳတ္ေၾကာ္မွာမုိ႕လုိ႕ အသားမ်ား ထည့္ပီး cook ခလုပ္ကုိ နွိပ္ ၊ ခဏ အပူေပးပီးတာနဲ႕ ဇြန္းနဲ႕ အသားေတြကုိ ေမြပါ။ အသား အေရာင္ ေျပာင္းပီး အနွံေလးေတြလည္း ေမြးတက္လာမွ အမဲသား အခ်ဳိရည္ေတြ ထြက္မသြားေအာင္ ေရကုိ ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး ၂ လံုးစာေလာက္ ထည့္ပီး ေရခန္းျပဳတ္ပါ။

Rice Cooker ခလုပ္ warm ကုိ တက္လာပီး အသားလည္း က်က္သြားပီ ဆုိရင္ အမဲသားျပဳတ္ေတြကုိ ခဏေလာက္ ဆယ္ထားပီး အေအးခံထားပါ။

ပီးရင္ အမဲသားျပဳတ္မ်ားကုိ ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္၊ ငရုတ္က်ည္ေပြ႕ နဲ႕ ခပ္ဖြဖြေလး ထုေထာင္း။ ျပားသြားရင္ လက္နဲ႕ အသာေလး အမဲသားမွ်င္မ်ားကုိ ႏႊင္ေပးပါ။ အမဲသားအမွ်င္ေလးေတြ ရွည္ရွည္ေလးေတြ လုိခ်င္ရင္ စကတည္းက အမဲသားအတံုးေတြကုိ ၾကီးၾကီးေလး လွီးထားေပးပီးမွ ျပဳတ္ရင္လည္း ရပါတယ္။ အသားမ်ား အားလံု ႏႊင္ပီးတဲ႕အခါမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴဥ ၾကီးၾကီးေလး ၅မႊာေလာက္ကုိ ေသးေသးေလး စိတ္လုိက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးေလး လွီးေပးထားပါ။

ဆီကုိ ထမင္းစားတဲ႕ ဇြန္း နဲ႕ ၈ ဇြန္းေလာက္ ထည့္။ non stick pan နဲ႕ ေၾကာ္တာ ပုိေကာင္းပါတယ္။ ဆီပူလာပီဆုိရင္ မီးဖုိ မီးခလုတ္ကုိ အလယ္ကြိဳင္ပဲ ထားပါ။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ကုိ ထည့္။ ဆႏြင္းမႈန္႕ (လက္ဘက္ရည္ ဇြန္းတ၀က္) ေလာက္ ထည့္ပီး ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိ ဆီပူထဲမွာ ေမႊေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ အ၀ါေရာင္ သန္းလာပီ ဆုိတာနဲ႕ ဆယ္ထားလုိက္ပါ။ မဲမသြားပါေစနဲ႕။

ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္၊ (ေထာင္းထားတဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆုိရင္လည္း မညက္တညက္ေလး ေထာင္းပါ) အလယ္ကြိဳင္နဲ႕ အ၀ါေရာင္ေလး ေျပးတဲ႕အထိ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ေၾကာ္ပီးတဲ႕အခါမွာ အမဲသားမွ်င္ေလးမ်ားကုိ ထည့္ပီး ေမႊေပးပါ။ အမဲသားမွ်င္မ်ား အနက္ေရာင္ ေျပာင္းပီး ေၾကာ္တာ ရေလာက္ပီ ဆုိရင္ အရသာ လွ်ာျဖားမွာ စြဲေစဖုိ႕ စားပြဲတင္ဆား လက္ဘက္ရည္ဇြန္းနဲ႕ တ၀က္ေလာက္ ထည့္ပါ။ အခ်ိဳမႈန္႕ ထည့္ရင္လည္း ရတယ္။ အိမ္မွာကေတာ့ အခ်ဳိမႈန္႕ မစားဘူး။

ဟင္းခ်က္ရင္ အသားေတြကုိ ျမည္းတဲ႕အခါ အေပါ႔၊ အငန္ အေနေတာ္နဲ႕ အရသာရွိဖုိ႕ အတြက္ အသား အစိမ္းမွာကတည္းက ဟင္းခတ္မႈန္႕ ( ဥပမာ – ဆား နဲ႕ အျခားေသာ အမႈန္႕မ်ား ) ကုိ ႏွံစပ္ေအာင္ ႏွယ္ေပးပီး ခဏႏွပ္ထားတာ အေကာင္းဆံုးပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တည သိပ္ပီး ႏွပ္ထားလည္း ရပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္ နဲ႕ ႏွပ္တဲ႕အခါမွသာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တည သိပ္ပီး ႏွပ္တာပါ။ မ်ားေသာအားျဖင့္ကေတာ့ ဆားနွယ္ပီးသား အသားမ်ားကုိ မိနစ္အနည္းငယ္ေလာက္ပဲ ႏွပ္ထားတာမ်ားတယ္။

စားတဲ႕အခါ အရင္ဆံုး လွ်ာေပၚမွာ စြဲသြားေစဖုိ႕က ဟင္းေတြ က်က္ခါနီးမွာ ဆား (သုိ႔မဟုတ္) အခ်ဳိမႈန္႕ ကုိ ႏွမ္းျဖဴး သလုိ ျဖဴး ေပးေစတာ အေကာင္းဆံုးပါ။ ဒါမွ ဟင္းကုိ ျမည္းလုိက္တဲ႕အခါ လွ်ာေပၚတင္လုိက္တာနဲ႕ အရသာ ရွိသြားပီး အသားေတြကုိ ၀ါးလုိက္တဲ႕ အခါမွာလည္း အရသာ ရွိတဲ႕ အသားဟင္းကုိ ရမွာပါ။

မဆလာ ကုိ ဟင္းက်က္ခါနီးမွ အုပ္မယ္ ဆုိရင္ မဆလာကုိ ဆီပူ တစ္ဇြန္း နဲ႕ ဇြန္းထဲမွာ အရည္ေဖ်ာ္ပီးမွ ထည့္ခ်က္တာ ပုိေကာင္းပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ မဆလာ အုပ္ပီး ခ်က္တဲ႕ ဆိတ္သားေၾကာ္တုိ႕ အမဲသားေၾကာ္တုိ႕ ဆုိ အသားေတြ က်က္ခါနီးပီ ဆုိရင္ ဆီပူ နဲ႕ မဆလာမႈန္႕ကုိ ဇြန္းထဲမွာ ထည့္ေမြပီးမွပဲ မဆလာအုပ္တာပါ။ မဆလာ အမႈန္႕ကုိ ဟင္းေတြ ထဲ ျဖဴး ပီး မခ်က္ပါဘူး။

တကယ္တန္း ဟင္းခ်က္တာမွာ ကုိယ္ အၾကိဳက္ ကုိယ္လုိက္ပီး ကုိယ္စားခ်င္တဲ႕ ပံုစံအတုိင္း ခ်က္တာ စိတ္အခ်မ္းသာဆံုးပါပဲ။ အိမ္မွာကေတာ့ ကုိယ္ ့ ခံတြင္းေတြ႕မယ့္ ကုိယ့္ အၾကိဳက္ တုိင္းပဲ ခ်က္တာပါ။

အျပင္စာေတြ အခုေနာက္ပုိင္း သိပ္မစားျဖစ္ေတာ့ဘူး။ တခါ တေလ အျပင္စာ ထြက္စားျဖစ္ရင္ အနည္းဆံုး တစ္ေသာင္းေလာက္ ကုန္တယ္။ ထမင္း၊ ဟင္း အျပင္ အေအး နဲ႕ မုန္႕ပါ တြဲစားတတ္ေတာ့ အဲဒီေလာက္ကုိ ကုန္တယ္။ ပီဇာ ဆုိလည္း ၈၀၀၀ နဲ႕ အေအး ဖုိး နဲ႕တင္ ၃ေယာက္စာကုိ တစ္ေသာင္းနီးပါး၊ ၾကက္ေၾကာ္ ၊ ၾကက္ဆီထမင္း၊ အေအး ဖုိး ဆုိလည္း ၆ ေထာင္ အထက္၊ ဒန္ေပါက္ဆုိလည္း ၃ ဗူး ဆုိ ၄၅၀၀ နဲ႕ အအီေျပ ကုိကာကုိလာ ဗူး နဲ႕ ဆုိ ၁ ေသာင္းနီးပါး။ အဓိက ကေတာ့ ဆီ နဲ႕ အခ်ိဳမႈန္႕ ေၾကာင့္ပါ။ ေအးတဲ႕ ရာသီမွာ ဆီမသန္႕ ရင္ ၊ ဆုိးေဆးေတြ ပါတဲ႕ အစာ ေတြ၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေတြ စားမိရင္ တခါတရံ ဇက္ေၾကာတက္တယ္။ ကုိယ္ ဘာသာကုိ အိမ္မွာ ခ်က္တဲ႕ ဟင္းဆုိရင္ ဇက္ေၾကာမတက္ဘူး။

Advertisements

Author:

I prefer funny, quotes, music and story. Let's see the funny for a minute and appreciate life. I am a fun loving person I know how to be happy always.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s